På denne side kan du finde lidt
orientering om, hvorledes du på den bedste og mest sikre måde kan
hælde vin fra BIBS (eller andre 10-liters dunke) på flaske,
således at holder sig godt og længe.
Der findes to BIB-niveauer. De
bedste BIB’s (og dermed de BIB’s, hvor vinen kan holde sig
længst), leveres fra cooperativerne, som har de bedste maskiner
til at påfyldning med denne særlige teknik i en emballage, som
sørger for, at der ikke trænger ilt ind i beholderen, når vinen
tappes.
De næstbedste BIB’s leveres fra
vinbønderne som lejer en rullende BIB-maskine, eller hvad sådan én
nu hedder; når der skal BIB’es.
Det vil derfor være en fordel at
hælde BIB’s fra denne import på flasker, hvis man ikke forventer
at tømme beholderen inden for 1-2 måneder, efter at man har fået
den hjem.
Plasticpropper er noget nemmere at
håndtere end kork. Vin proppet med plasticpropper kan nemt holde
sig et par år - hvis det vel at mærke er gjort rigtigt.
Hvis vinen skal opbevares
længe (flere år)
-
Hvis vinen skal opbevares længe,
bruges kortpropper.
-
Flaskerne renses i balonskyllemiddel
(ca. 1/4 dl. pr. 5 liter vand).
-
Flaskerne skylles i meget varmt vand
4-5 gange.
-
Flaskerne sættes til tørre med bunden
i vejret.
-
Propperne - det skal være de lange -
koges i rødvin tilsat en pose svovl (svovl købes i "Matas")
-
Efter kogningen skal propperne trække
ca. en time, og herefter lægges de til afdrypning på et viskestykke.
-
Aftap vinen i de tørre flasker.
-
Sæt vha propmaskinen korkpropperne i
flaskerne umiddelbart efter aftapningen.
-
Lad flaskerne stå op, til propperne er
tørre - ca. 2-4 dage (afhængig af temperatur mv.)
-
Efter de 2-4 dage (og når propperne er
helt tørre i overfladen) lægges flaskerne vandret !
Hvis vinen kun skal
opbevares i kort tid
-
Flaskerne renses i almindeligt varmt
vand. Brug helst flasker, som du tidligere har skyllet i 2 á 3 hold
varmt vand umiddelbart efter at flaskerne er tømt. Det forhindrer
nemlig, at vinrester klistrer sig fast og tørrer ind og dermed
forurener den nye vin.
-
Flaskerne sættes til tørre med bunden
i vejret.
-
Flaskerne sættes i ovnen (ved 120
grader) i 20-25 minutter.
-
Aftap vinen i de nu tørre og helt
kolde flasker.
-
Plasticpropperne overhældes med
kogende vand.
-
Sæt den lune og bløde prop i flasken
(fx. vha plasticproptrækkeren).
-
Lad flaskerne stå op, til
plasticpropperne er tørre - ca. 2-3 timer afhængig af temperatur mv.
-
Herefter kan flaskerne lægges vandret
på hylde.
|